HÄSTVÄLFÄRD I FOKUS: FEI:S NYA RIKTLINJER OCH ÅTGÄRDER

Internationella ridsportförbundet skärper tonen kring hästvälfärd
Internationella Ridsportförbundet (FEI) har genom ett historiskt beslut markant skärpt sina riktlinjer kring hästvälfärd. Den nya policyn representerar den mest omfattande förändringen i organisationens historia gällande hästars välbefinnande. De uppdaterade riktlinjerna omfattar samtliga discipliner och tävlingsnivåer inom internationell ridsport. Förändringarna har mottagits positivt av majoriteten av medlemsländerna, även om vissa nationer uttryckt oro över implementeringstakten. De nya direktiven inkluderar detaljerade protokoll för övervakning av hästarnas välbefinnande före, under och efter tävling. Särskild vikt läggs vid vila mellan tävlingar och maximal tävlingsbelastning per säsong. Veterinära kontroller har intensifierats med utökade befogenheter för tävlingsveterinärer att avstänga hästar vid minsta tveksamhet. Ryttare och tränare måste numera genomgå obligatoriska utbildningar i hästvälfärd för att erhålla och behålla sina licenser. FEI har även infört ett nytt rapporteringssystem där misstänkta överträdelser kan anmälas anonymt. Ett specialiserat välfärdsråd har etablerats för att övervaka implementeringen av de nya riktlinjerna. Ekonomiska resurser har allokerats för forskning kring hästvälfärd i tävlingssammanhang. Sanktionerna för överträdelser har skärpts avsevärt, med möjlighet till livstidsavstängning vid grova övertramp. Transparensen kring beslut och åtgärder har ökat genom en ny offentlig databas. De nya riktlinjerna har redan resulterat i en märkbar förändring i hur tävlingar genomförs och övervakas.

SKÄRPTA REGLER OCH KONTROLLER
De nya veterinära föreskrifterna från FEI innebär en omfattande omstrukturering av kontrollsystemen vid internationella tävlingar. Särskild uppmärksamhet riktas mot övervakning av träningsområden och uppvärmningsbanor, där oannonserade inspektioner nu genomförs regelbundet. Veterinärteamen har fått utökade befogenheter att genomföra spontana hälsokontroller när som helst under ett tävlingsevenemang. En ny digital plattform har implementerats för real-tids rapportering av veterinära observationer och beslut. Tävlingsarrangörer måste nu tillhandahålla avancerad medicinsk utrustning och ha ett dedikerat akutteam på plats. Värmemätningar och fuktighetskontroller har blivit obligatoriska vid alla större evenemang. Transportbestämmelserna har skärpts med maximala restider och krav på regelbundna pauser. Boxstorlekar och ventilationskrav har standardiserats över alla tävlingsplatser. Särskilda protokoll har införts för kontroll av utrustning och hjälpmedel. Nya riktlinjer för hinderdesign och banbyggnad har implementerats för att minimera skaderisker. Obligatoriska veterinärbesiktningar har utökats till att omfatta fler moment och kontrollpunkter. Dokumentationskraven har intensifierats med digitala hästpass och real-tids uppdateringar. Frekvensen av dopningskontroller har ökat markant, med särskilt fokus på nya substanser. Samtliga hästar måste nu genomgå en omfattande hälsoundersökning innan de får tävlingstillstånd. FEI har även introducerat ett system för långsiktig hälsoövervakning av tävlingshästar.

AVSLAG PÅ SVENSKA FÖRSLAG
Svenska Ridsportförbundets ambitiösa förslag om striktare medicineringsregler mötte betydande motstånd vid FEI:s senaste generalförsamling. Det svenska initiativet syftade till att införa nolltolerans mot vissa smärtstillande preparat även under träning. Förslaget innehöll även rekommendationer om utökade karenstider för vanligt förekommande behandlingar. Den svenska delegationen presenterade omfattande forskningsunderlag som stöd för sina förslag. Motståndet kom främst från större ridsportnationer som ansåg reglerna alltför restriktiva. Ekonomiska argument framfördes mot de föreslagna förändringarna, särskilt gällande ökade kostnader för provtagning och analys. Flera länder uttryckte oro över praktiska svårigheter med implementering och övervakning. De svenska förslagen ansågs av många delegater som alltför långtgående i relation till nuvarande praxis. Diskussionerna ledde till intensiva debatter om balansen mellan djurvälfärd och sportens genomförbarhet. Trots avslaget fick Sverige stöd för vissa mindre omfattande förändringar i regelverket. FEI:s veterinärkommitté ska nu utvärdera delar av förslagen för eventuell framtida implementering. Svenska representanter fortsätter arbeta för en gradvis implementering av strängare regler. Expertgrupper har tillsatts för att utreda de praktiska konsekvenserna av förslagen. Nya forskningsprojekt har initierats för att stärka det vetenskapliga underlaget. Frågan kvarstår på agendan för kommande internationella möten. Det svenska initiativet har bidragit till en ökad medvetenhet om medicineringsfrågor inom sporten.

DUJARDIN-FALLET SKAPAR FÖRÄNDRING
Den uppmärksammade incidenten med Charlotte Dujardin har utlöst en omfattande granskning av FEI:s disciplinära processer. Händelsen, som involverade olämplig användning av träningsmetoder, har lett till en total översyn av regelverket kring övervakning av träningsmoment. FEI:s chefsveterinär Göran Åkerström har tagit en ledande roll i utformningen av nya riktlinjer. En särskild expertgrupp har tillsatts för att utvärdera och modernisera befintliga sanktionssystem. Omfattande utbildningsinsatser har initierats för domare och funktionärer gällande identifiering av välfärdsproblem. Nya tekniska hjälpmedel, inklusive videoövervakning, har införts på träningsanläggningar vid stora tävlingar. Incidenten har resulterat i skärpta krav på dokumentation av träningsmetoder vid internationella evenemang. Särskilda observatörer har utsetts för att övervaka uppvärmningsområden vid högprofilerade tävlingar. Ett nytt system för graderade varningar har implementerats för mindre överträdelser. Kommunikationsrutinerna mellan olika FEI-organ har förbättrats för snabbare handläggning av incidenter. Transparent rapportering av disciplinära åtgärder har blivit standard. Ryttare på elitnivå måste nu regelbundet delta i välfärdsseminarier. Detaljerade protokoll har utvecklats för hantering av liknande incidenter i framtiden. En omfattande utvärdering av händelsens konsekvenser har genomförts. Nya preventiva åtgärder har införts för att förhindra liknande situationer.

"BE A GUARDIAN"-INITIATIVET
FEI:s nya "Be a Guardian"-program representerar en banbrytande approach till hästvälfärd inom tävlingssporten. Programmet inkluderar omfattande utbildningsmoduler för alla nivåer inom sporten, från gräsrotsnivå till elitryttare. Betydande ekonomiska resurser har avsatts för implementering och uppföljning av programmets olika delar. En digital plattform har utvecklats för att sprida kunskap och bästa praxis inom hästvälfärd. Internationella experter har engagerats för att utforma programmets innehåll och riktlinjer. Särskilda ambassadörer har utsetts inom olika discipliner för att främja programmets budskap. Innovativa kommunikationsstrategier används för att nå ut till hela ridsportgemenskapen. Programmet omfattar praktiska workshops och seminarier som arrangeras globalt. Mentorskap mellan erfarna och yngre ryttare har införts som en central del av initiativet. Regelbunden uppföljning och utvärdering säkerställer programmets effektivitet och relevans. Särskilda insatser riktas mot yngre generationer av ryttare och hästägare. Samarbeten med veterinärhögskolor och forskningsinstitutioner har etablerats. Konkreta må